Е-дневник    
 
     
   

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

       
 
  За ФСГ
  История
  Преподаватели
  Настоятелство
  За контакти
 
     
 
  Полезно
  Седмична програма
  Електронен дневник
  MS Outlook live
  Прием
  Галерия
 
       
 
 

     Много са големите мъже на България и на света, още повече са ония, които са прегръщали кръста на свободата и са падали в подножието на идващия ден. На 19-ти февруари 1873 година, В.Левски – Апостола на българската свобода, започва своя път към безсмъртието. Целокупната му дейност, отдадена без остатък в служба на народа, му донасят величие и неувяхваща слава. Онова, което откроява и извисява Левски на пиедестала на безсмъртието, е оригиналната му революционна мисъл, концепциите и делата му за осъществяване на българската национална свобода. Въплътил най-добрите качества на нашия народ, той е величав пример как трябва да се служи на отечеството. Волева личност, революционер, демократ, той е в сърцата на млади и стари.

     Целият живот на Левски е низ от примери, които извисяват нацията. Неговото безстрашие и неговата скромност са пословични.В името на делото той е бил едновременно безпощаден и добър, невидим и ярък, строг и справедлив.

     Когато на историческия небосклон изгрява звездата на Левски, България е едно окървавено парче земя. Една малка страна, разорена, омаломощена, притисната от петвековен тиранин. И все пак тя диша и живее в дръзновението на хайдутите, четите на Раковски, в родния език на старите килии и в тъжните песни, които напомнят, че някъде в „подземието” – пулсира сърцето на народа.

Стихотворение за Васил Левски /от Магдалена Йорданова Цонина – X a клас/

Есе за Апостола /от бивш възпитаник на ФСГ „В. Левски” – Монтана/

Презентации - 1 2

 

     
 
  © 2007 ФСГ "Васил Левски" - Монтана